top of page

Wat is het verschil tussen ‘bewustzijn’ en ‘bewust zijn’?

Bijgewerkt op: 7 aug. 2023Slechts één spatie verschil en toch betekenen de termen ‘bewustzijn’ en ‘bewust zijn’ iets heel anders. In dit artikel vertel ik je wat dat verschil is. Ook leg ik uit dat het bewustzijn niet iets ongrijpbaars is, maar dat je het kunt inzetten om een gelukkig leven te creëren.


Wat is ‘bewust zijn’?


‘Bewust zijn’ speelt zich in het hier-en-nu en noemen we ook wel mindfull zijn. Je bent 100% aanwezig in het moment en laat je niet afleiden door gedachtes of oordelen. Je bent met je hoofd niet bij de toekomst of het verleden, maar ervaart alles wat er op dit moment gebeurt.


Bewust zijn betekent dat je dingen niet op de automatische piloot doet, terwijl je met je gedachten elders bent.


Je kunt de planten bijvoorbeeld water geven en bij elke plant stilstaan, ruiken en voelen. Je kijkt hoe het water langzaam je gieter uit komt, hoe het de droge aarde bevochtigt en hoort de plant nog net geen zucht van dankbaarheid geven.


Wat is je bewustzijn?


Het menselijk bewustzijn is een wat lastiger concept. Het is een onderwerp waar filosofen al eeuwen hun hoofd over breken.

Maar over deze betekenis zijn we het inmiddels eens: door je bewustzijn besef je dat je leeft.


We bedoelen daarmee het vermogen om onszelf, onze gevoelens en de wereld om ons heen te ervaren. Zonder bewustzijn zijn we als machines die de ene taak na de andere uitvoeren, zonder daar verder gevoelens bij te hebben of over na te denken.


Wanneer iemand flauwvalt, zeggen we dat hij of zij ‘het bewustzijn verliest’. En ook wanneer je slaapt, maak je het leven niet meer bewust mee. Je bent dan niet meer bereikbaar en je bewustzijn gaat als het ware even helemaal uit. Zodra je weer bijkomt of wakker wordt, heb je het bewustzijn weer hervonden.


Bewustzijn als tool voor een gelukkig leven


Het bewustzijn wordt meestal gezien als iets passiefs. Het is er gewoon. Maar je kunt je bewustzijn ook inzetten als instrument om het leven te creëren zoals jij dat voor je ziet.


Dit noem ik ook wel bewust creëren.


Hoe dat werkt? Door te kunnen reflecteren op je eigen handelingen ontstaat de mogelijkheid om te manifesteren. Je bewustzijn communiceert met je en geeft aan of je naar mogelijkheden toe beweegt of juist ervan af.

Je gevoelens zijn hierbij het belangrijkste instrument.

Een gevoel bevat namelijk altijd een boodschap: het vertelt je wie je bent, waar je staat en of je in de juiste richting beweegt. Ervaar je positieve of negatieve gevoelens wanneer je iets doet of een bepaalde keuze maakt? Laat deze gevoelens je kompas zijn en je de weg wijzen.

Flow als belangrijkste graadmeter


Naar je gevoel luisteren klinkt makkelijker dan het lijkt. Want waar moet je op letten? Als graadmeter kun je de gevoelsniveaus Flow en No-Flow gebruiken.

  • Flow: Je staat open voor de gevoelens die door je heen stromen. Je voelt vreugde, vrijheid en passie bij dat wat je doet. Je vertrouwt op je gevoel, handelt in harmonie met je verlangen en laat je niet afleiden of tegenhouden door wat nog niet bevestigd kan worden.

  • No-Flow: Je bent je wel bewust van je gevoelens, maar luistert er niet naar. Het gevoel dat je iets ‘voor niets zit te doen’ overheerst. Je creëert niet wat je wil, maar handelt vanuit angst en beperking.

In mijn boek Flow vertel ik je meer over deze graadmeter.


Wanneer je naar je gevoelens leert te luisteren en je over durft te geven aan je diepste drijfveren is het mogelijk om een leven te creëren dat zowel inspirerend als vervullend is en waarin je zelf een bron van overvloed wordt. Wil je leren hoe je dat doet? Lees dan mijn nieuwe boek Flow.


Let’s Flow!

23 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commenti


bottom of page