Ben je zo gevoelig of doe je gevoelig?
Voel je je (te) snel geraakt? Is je houding af en toe (te) bangelijk? Reageer je soms snel (te) gekwetst? Heb je wel eens gehoord dat je te gevoelig bent?
Al het bovengenoemde zijn op zich geen tekenen dat je hooggevoelig bént, maar wel dat je je zo gedraagt.
Wanneer je hoog- of fijngevoelig bent wil dat niet zeggen dat je ook vanuit een gevoelige houding hoeft te reageren.
Je hoeft jezelf namelijk niet te beschermen tegen je eigen gevoeligheid. Je hoeft je zelf helemaal niet te beschermen tegen je eigen gevoelens. Jij bent het. Dat wat je voelt ben jij. Je voelt JOU. En jij bent helemaal oké!
Het is daarom goed om onderscheid te maken in ‘gevoelig zijn’ of ‘een gevoelige houding’ aannemen. Hier zit een belangrijk verschil in dat ik je graag uitleg.
Ben je gevoelig, dan is dit te herkennen aan twee duidelijke kenmerken (er zijn er uiteraard nog wel meer, maar deze zijn opvallend en worden niet veel genoemd):
Ik noem hier twee duidelijke kenmerken die je zult herkennen als je hooggevoelig bent:
1. Je wijst veel af - Je zegt dus (soms te) snel nee.
Je doet de hele dag indrukken op. Als hooggevoelig persoon heb je gemiddeld meer tijd nodig om alle prikkels die overdag op je af komen te verwerken. Hoe meer indrukken je te verwerken krijgt, hoe meer je de behoefte zal hebben om je indrukken (snel) te (kunnen) schiften in ‘goede’ (makkelijke) prikkels en slechte (moeilijke) prikkels, waarbij alles dat meer tijd van je vraagt al snel als een negatieve prikkel wordt ervaren. Het gevolg is dat je gedrag ontwikkelt dat neigt naar het tegenovergestelde van impulsief gedrag: je zal lang doen over het maken van een beslissing, langer dan er van je verwacht wordt, of langer dan je zelf wil. Dit levert innerlijk spanning op. Een oplossing is dan om gewoon maar ‘nee’ te zeggen. Zo voorkom je voor jezelf een hoop gedoe en stress. Maar het gevolg is dat je een 'afwijzer', oftewel een ‘nee-zegger’ wordt, waardoor je jezelf ongewild isoleert en weghoudt van spontane acties die soms gewoon ook heel leuk kunnen zijn en je juist van de nodige ontspanning kunnen voorzien.
Is dit herkenbaar voor jou? Leer jezelf dan aan om jezelf wat meer tijd te geven. Geef ook in je omgeving aan dat je dat je meer tijd nodig hebt om een antwoord te kunnen geven die voor jou goed voelt. Wijs niet alles meteen af. Je gaat te veel ‘fun for life’ missen als je altijd maar nee zegt :)
Liefdevolle overgave:
Kom jezelf tegemoet door jezelf de tijd te geven om specifieke indrukken door je systeem te laten stromen voordat je knopen doorhakt en stappen maakt. Geef jezelf meer tijd. Dit betekent: houd je dag simpel en plan niet teveel op één dag in. Zo verminder je het aantal ongewenste prikkels door overzicht te scheppen.
2. Je denkt (soms te) veel na en rationaliseert je gevoelens.
Juist omdat je veel en diep voelt zal je graag je toevlucht willen nemen tot de denkgeest om je gevoelens te kunnen verwerken en te kunnen begrijpen. Hiermee rationaliseer je echter je eigen gevoelens en dit kan ervoor zorgen dat je jezelf juist mentaal overbelast. Je gevoelens hoeven je geen spanning op te leveren, maar dit gebeurt wel als je ze allemaal wil begrijpen (lees: vastgrijpen). Je kunt niet té gevoelig zijn, iedereen heeft het gevoel dat perfect aansluit bij hun eigen zenuwstelsel, dus hoe jij voelt en hoeveel, is altijd goed. Accepteer je eigen gevoelsleven en hou ervan. Ga je zenuwstelsel niet te veel overvragen omdat je (stiekem) niet akkoord gaat met wat of hoe je je voelt.
Denken dient vooral productief te zijn. Je gevoel is er om gevoeld te worden en niet om over na te denken. Het is dan ook veel beter om je gevoelens vooral gewoon te laten stromen zonder ze aan een grondige analyse te onderwerpen.
Herken je deze vragen?
Waar komt dit gevoel vandaan?
Waarom voel ik me zo?
Hoe kom ik van dit gevoel af?
Besef je dat je never nooit een antwoord op dit soort vragen krijgt. Je gevoel is er al voordat je ze gewaar wordt. Erover denken helpt je gevoelens niet, sterker nog, denken over je gevoelens werkt als een soort ‘poortwachter’, het vertraagt de doorstroming van je gevoelens waardoor de indrukken en de prikkels die je opdoet worden versterkt en ook nog eens langer aanhouden. Het gevolg is: meer innerlijke stress. Dit wil je juist voortkomen. Bevecht je gevoelens niet en aanvaard wat je voelt en ook hoe sterk je voelt. Dit is gewoon wie jij bent en hoe je bedraad bent. Het is prima! Hoe meer je je eigen gevoelens gewoonweg aanvaard en laat zijn voor wat ze zijn, namelijk energie dat door je heen stroomt, zullen ze makkelijker passeren en zal je meer ontspannen en dit is nu juist wat jou als gevoelig wezentje goed zal doen.
Of je nu wel of niet hooggevoelig of fijnbesnaard bent, je hoeft dit niet te bevestigen in je houding.
Als je eenmaal weet dat je gevoelig bent is dit namelijk vooral voor jou zelf belangrijke informatie, omdat jij degene bent die ermee zal moeten leren omgaan. En dit doe je vooral wanneer je je eigen gevoelsleven volledig accepteert en ervoor zorgt dat je gedurende de dag voor jezelf voldoende overzicht creëert en je de dagelijkse op je af komende prikkels voldoende de tijd gunt om te passeren.
Je kunt gevoelig DOEN, maar dat wil niet zeggen dat je dan ook gevoelig BENT.
Niet iedereen die er gevoelig uitziet is gevoelig en niet iedereen die zich stevig staande houdt tussen alle indrukken van de dag is daar ongevoelig voor.
Iedereen kan zich staande houden! Dit lukt je prima wanneer je jezelf belangrijk genoeg vindt om van binnenuit voor jezelf en je eigen gevoelens te willen zorgdragen.
Soms heeft iemand een gevoelige houding aangenomen. En dit kan zijn omdat diegene ook echt veel voelt en hier zelf nog geen weg in heeft gevonden. Dan komt het op de omgeving aan om het ‘op te vangen’, wat natuurlijk niet de bedoeling is. Iedereen die een beroep doet op zijn omgeving om zijn eigen gevoelens niet zelf te hoeven verwerken wordt als gevolg daarvan afhankelijk van anderen en verzwakt daarmee zijn eigen energie. Dit moet je niet willen. En toch gebeurt het.
Dit is wat er gebeurt op het moment dat je je gevoelig opstelt en je een angstige kwetsbare (of soms zelfs gekwetste) houding aanneemt:
Je denkt wellicht dat je dit ermee zegt (en dit zal ongetwijfeld je intentie zijn): “Ik ben gevoelig en ik vraag je om rekening met mij te houden”.
Maar wat je energetisch werkelijk uitdrukking geeft is dit: “Ik ben bang van jou. Jij bent in staat om mij te kwetsen. Kom niet te dichtbij, ik vertrouw je niet, bewijs eerst dat ik je kan vertrouwen.”
Je zegt dus: jij moet meer doen voor mij als je in verbinding met mij wil zijn. Ik vraag van jou iets dat ik niet bereid ben zelf te geven.
Je communicatie is je energie. Je energie is je scheppingskracht.
Wat je communiceert is wat je creëert. Je creëert negativiteit en moeite.
Je zal steeds meer moeite moeten doen om anderen zover te krijgen om jouw wantrouwen tegemoet te komen. Want wie wil iets negatiefs zijn (veroordeeld worden, afgewezen voordat er een verbinding tot stand kan komen) en dat moeten ‘goedmaken’ zonder dat dit waar is? Wie is bereid om zo’n relatie aan te gaan? Alleen mensen die zelf vanuit hun eigen ‘verhaal’ je beschuldiging aannemen. En dit levert natuurlijk wederzijdse afhankelijkheid op. Dan heb je twee mensen die vanuit het pijnlichaam leven. Dit is pure armoede en levert niemand iets (goeds) op.
Wat er wezenlijk nodig is is dat je je eigen gevoelens onder ogen komt en zelf aangaat.
Je gevoelens zijn ten slotte van jou en jij wil leren met je eigen gevoelens om te gaan. Hier wordt je sterk en onafhankelijk van en kom je in je eigen kracht. Wanneer je handelen voortkomt vanuit je eigen kracht ben je volledig in contact met je innerlijke kompas en zul je de juiste keuzes kunnen maken. Onafhankelijk van anderen kun je je eigen gevoel volgen. En daar zijn je gevoelens voor.
Dus hooggevoelig zijn is op zichzelf geen probleem, het vraagt iets van jou dat jij kunt aanspreken in jezelf en waarin je kunt groeien tot de persoon die je wil zijn. Hooggevoelig doen daarentegen, is manipulatie. Je wil dat anderen jouw gevoel ‘opvangen’ en hiermee doe je niet alleen jezelf tekort maar belast je je omgeving op een negatieve (zuigende) manier.
Erken je eigen gevoelens als innerlijke leiding en keer naar binnen voor kracht.
Zodra je merkt dat je de ander verantwoordelijk houdt voor jouw gevoel is het de bedoeling dat je jezelf ontwikkelt. Erken je eigen gevoelens, hoe ze ook voelen, en houd jezelf verantwoordelijk om ermee om te kunnen gaan.
Geen enkel gevoel is negatief, ook de ‘negatieve’ gevoelens niet, gevoelens voelen namelijk pas negatief - onprettig en belastend - aan, wanneer je ze niet (zelf!) aanvaard.
Dus hoe eng het soms ook aanvoelt, wat je voelt is: jouw weerstand ertegen en weerstand betekent onmacht. Hier ben je je eigen gevoel nog niet machtig. Niet uitreiken naar anderen. Keer naar binnen en treed je gevoel tegemoet. Laat het stromen en neem het aan. Groei in het omgaan met jouw gevoelsleven en je zal merken dat het je dient. Je gevoel is je innerlijke leider. Die wil je voelen zodat het je kan dienen. Hoe meer, hoe beter. Leer ernaar luisteren en word de persoon die je wil zijn.
Kijk ook:
Comentários