Het pijnlichaam verlichten
Welkom bij de 5e blog (dit keer met 2 video's) in de reeks die volledig in het teken staat van trauma en traumaheling.
Trauma verschuilt zich in het lichaam en wordt gekanaliseerd via het zenuwstelsel (zie eerdere blogs en video 1, video 2 en video 3).
Een trauma respons (want dat is wat trauma werkelijk is: een respons waar je geen enkele zeggenschap over hebt) kan en zal niet spontaan of op commando verdwijnen uit het lichaam, omdat het een lichamelijke reactie is op een oorspronkelijke, overweldigende, onverwerkbare ervaring die nog steeds dienst doet. Het lichaam heeft in die oorspronkelijke ervaring iets geleerd en daarop heeft het gereageerd - en dat werkte. De geleerde reactie blijft zich daarom herhalen en ontwikkelt zich alleen maar verder, tótdat er bewust een reset wordt geïntroduceerd aan het lichaam, die méér oplevert dan de trauma respons.
Vanuit rede en ratio, dus vanuit je intellect, kun je niet helen van trauma.

Je kunt met je intelligentie, door erover te praten, het doen van zelfonderzoek, het lezen van boeken of het bekijken van informatieve video’s je trauma helaas niet voorbij komen. Het kan alleen via dit lichaam gebeuren. Je moet daarvoor terug naar de lichamelijke, levende ervaring en hierin de nood verlichten.
Vóór alles is het nodig dat je lichaam zich hier veilig genoeg voor voelt. Herstel daarom allereerst de veilige verbinding met je lijf.
Traumaheling
Uit de 'waakstand' - Breng de innerlijke hiërarchie weer op orde
Ik ben ervan overtuigd dat yoga en ademwerk de meest effectieve methoden (en gratis! en altijd voor handen!) zijn om de verbinding met je lichaam te herstellen, waardoor je lichaam zich weer veilig voelt bij je, en de waakzaamheid, die als reactie op trauma chronisch kan worden en voor veel fysieke, psychische en emotionele ellende kan zorgen in iemands volwassen leven, terug in de sluimerstand kan worden gezet.
Yoga (met name Yin yoga, Restorative yoga en Somatische yoga) heeft een magische uitwerking op de verbinding tussen jouw bewustzijn en jouw lichaam. Het zorgt ervoor dat je vanuit alle andere lagen van je bewustzijn (lees: al je andere energetische lichamen) je landingsplaats (terug) vindt in het fysieke lichaam. Hier hoor je te zijn, in dit leven. Hier hoor je het te doen, het leven te leven. Vanuit hier (je lichaam) hoort jouw lichtje te schijnen.
Ademhalingsoefeningen doe je om je zenuwstelsel te beheersen. Beheers je je zenuwstelsel, dan ben je in staat om het lichaam te kalmeren, wanneer nodig, of juist om in concentratie te brengen, wanneer nodig. Kortom, via je ademhaling bevestig je jezelf als de leider van je lichaam. Jouw lichaam heeft jouw leiding nodig. Met jouw bewuste en regulerende adem communiceer je letterlijk dat je er bent, en dat je er voor je lichaam bent. Je lichaam zal dit aan je terugkoppelen met innerlijke rust en volgzaamheid. Dit is de juiste rolverdeling. Jij bent de leider. Je lichaam is jouw dienaar, jouw persoonlijke ‘dedicated follower of passion’.
Yoga en bewuste ademhalingsoefeningen zijn daarom wat mij betreft de eerste voorwaarden voor de verbinding tussen jou en je lichaam. Deze vormen van lichaamswerk dien je jezelf te gunnen. Altijd. Elke dag (zie ook: blog 5)
Trauma respons - Trigger situaties
Omdat trauma niet zozeer in het verleden leeft, maar in je lichaam, hoef je niet terug naar de oorspronkelijke ervaring, terug naar het verleden, maar kun je in het heden de trauma respons bewust in nieuwe banen leiden.
Er was altijd een eerste ervaring. Deze ervaring was zo overweldigend dat je het lichaam verliet. Wanneer je bewustzijn - dat is wat je bent - zich terugtrekt uit het fysieke lichaam, dan staat het lichaam er alleen voor. Er is geen (voedend) bewustzijn meer, het licht is uit – en alleen het primitieve voertuig zonder bewustzijn blijft achter. En deze handelt.
Een lichaam zonder bewustzijn is als een rijdende bus zonder chauffeur. Het kan alle kanten op gaan. Er vindt een primitieve reactie plaats, die niet gebaseerd is op rede, ratio of intelligentie, maar puur op het redden van het vege lijf.
Maar, omdat dit lichaam iemand toebehoort, is dit een groot gemis. Het lichaam krijgt op datzelfde moment geen liefde, geen waardering, geen intelligentie en er gebeuren dingen zonder enige controle, beheersing of bewuste actie. Dit doet pijn. Het is de pijn van afwezigheid van het licht van dit leven. Dit is het pijnlichaam.
Het pijnlichaam
Het pijnlichaam is het achtergelaten, in de steek gelaten lichaam, een ‘ongeleid projectiel’. Hier is jouw lichtje er niet om de ervaring te begeleiden. Jij bent vertrokken. Hier kun je overigens niets aan doen, je lichaam heeft nu eenmaal geleerd om het voor je over te nemen.

Maar er gebeurt nog veel meer. Als je uit het lichaam en dus de lichamelijke ervaring vertrekt, betekent dit ook dat de levende ervaring wordt achtergelaten. Je voelt niet meer de originele ervaring. Je bent hier helemaal niet bij (geweest).
En precies daar, waar de levende ervaring wordt verlaten, neemt het overlevingsmechanisme, oftewel de trauma respons, de plaats in van de bewuste ervaring.
Je kunt je hierbij afvragen of dit wel een goede ruil is (geweest). Niet aanwezig zijn in je lijf komt met een behoorlijk prijskaartje. Je levert de leiding over je leven in, je levert je bewustzijn in, je hebt geen vrije wil meer over je eigen handelen - én je ervaart pijn.
De weg terug - Herbeleef een triggersituatie
Om de trauma respons te herstellen en het pijnlichaam uit de schaduw te halen en in het licht te zetten, dien je de bewuste ervaring terug te halen en opnieuw, of beter gezegd, voor het eerst levend en dus bewust te ervaren.
Een triggersituatie is een situatie waarin je hebt ervaren dat je traumarespons is geactiveerd. Je hebt gereageerd zonder dat je hier de controle over had. Je bent overstuur geraakt, je hebt gereageerd vanuit pijn, je bent in conflict gekomen, met de ander of met jezelf.
Als je er klaar voor bent om je trauma te helen, dus wanneer je body-mind connectie veilig voelt en stevig genoeg is hersteld, ga dan terug naar een duidelijke trigger situatie en herbeleef de ervaring met al je zintuigen.
Oefening:
Herbeleef je trigger en reset je trauma
Deze oefening bestaat uit 10 stappen. Wil je dit liever niet alleen doen, kies dan iemand uit in je omgeving die je volledig vertrouwt en waar je je volledig veilig bij voelt, om je hier stap voor stap bij te begeleiden.
Stap 1)
Breng de trigger situatie voor je - en speel de situatie opnieuw innerlijk af. Wat gebeurt er (of juist niet)? Wat wordt er gezegd (of juist niet)? Wat wordt er gedaan (of juist niet)?
Stap 2)
Geef nu antwoord op de volgende 4 vragen (heb je iemand die je hierbij begeleidt, dan stelt hij/zij deze vragen aan je):
Wat zie je? Noem minimaal 5 dingen die je ziet (gebeuren).
Wat voel je? Noem minimaal 5 dingen die je lichamelijk ervaart (bv: Hoe voelt je buik? Hoe voelt je ademhaling? Voel je je hartslag? Voel je je billen op een stoel? Of je voeten op de vloer?)
Wat hoor je, wat ruik je, wat proef je? Neem de tijd om al je zintuigen te verenigen in deze ervaring. Wat wordt er gezegd? Wat zeg jij? Wat is de toon? Wat is de kleur?
Welke gedachten gaan er nu door je heen?
Stap 3)
Wanneer je volledig in de ervaring aanwezig bent met al je zintuigen, beantwoord dan de volgende vraag: Wat heb je nu nodig?
Voel in je systeem wat je nodig hebt. Dit kan zijn: begrip, geduld, waardering, warmte, geborgenheid, veiligheid, iemand die je hoort, iemand die naar je luistert, iemand die je ziet, iemand die voor je opkomt, iemand die wat zegt, iemand die wat doet.
nb. Dit is de behoefte van het lichaam midden in de trauma-respons, die is ontstaan door jouw vertrek.
Stap 4)
Erken dat dit is wat je nu nodig hebt. Spreek hardop uit wat je nu nodig hebt.
Stap 5)
Stel je vervolgens voor dat datgene wat je nodig hebt er nu is.
Breng het in de situatie. Maak hierbij gebruik van al je creatieve vermogens. Blijf volledig in de situatie die geschetst is, en voel hoe het voelt.
Wat gebeurt er?
Stap 6)
Activeer opnieuw al je zintuigen
Wat zie je nu? Noem minimaal 5 dingen die je ziet (gebeuren).
Wat voel je nu? Zit je? Sta je? Beweeg je? Voel je voeten, voel je rug, voel je ademhaling, je hartslag. Voel nu ook de aanwezigheid van diegene of van de energie, de kracht, of de eigenschap die je nu nodig hebt.
Wat hoor je? Wat ruik je? Wat proef je?
Welke gedachten horen hierbij?
Wat heb je nu (nog meer) nodig?
Stap 7)
Erken wat je nu nodig hebt. Spreek hardop uit wat je nodig hebt.
Herhaal, zo vaak als nodig, de ervaring, inclusief al je zintuigen. En breng opnieuw, misschien steeds iets aangepast, datgene wat je nodig hebt in de situatie, tótdat je voelt dat datgene wat je nodig hebt, volledig in de situatie is ingebracht en je lichaam zich ontspant.
Stap 8)
Erken dat je hebt ontvangen wat je nodig hebt. Spreek hardop uit dat je hebt ontvangen wat je nodig hebt. En wat dat is. Voel hoe het voelt om te ontvangen wat je nodig hebt in deze situatie.
Stap 9)
Bevestig de connectie door jezelf een knuffel te geven, of je te laten knuffelen door degene die je heeft begeleid. Je knuffelt jezelf door met je handen over je benen en armen te wrijven en rustig in en uit te ademen, zachtjes heen en weer te wiegen, een zucht te slaken en te ontspannen (doe wat nu goed voelt voor je lichaam).
Stap 10
Bevestig in woorden (spreek hardop uit) aan je lichaam dat je je lichaam zal geven wat het nodig heeft.
Tip Hier kun je eventueel achteraf (wanneer de behoefte eenmaal goed duidelijk is) een affirmatie voor maken die je elke dag uitspreekt.
Het kan zijn dat deze ervaring nog enige tijd door je systeem blijft opdwarrelen en doorwerken. Geef dit de liefdevolle aandacht, de tijd en het geduld dat het verdient en herhaal opnieuw de zintuiglijke (levende) ervaring waarbij je opnieuw datgene inbrengt wat je voelt dat er nodig is. Steeds opnieuw en opnieuw, totdat het langzaam maar zeker gaat liggen.
Ik ben heel erg benieuwd naar je ervaring en zou het heel fijn vinden als je deze met me wil delen.
Liefs,
Nicky
Commentaires