top of page

De pijn van bewustwording

Bijgewerkt op: 7 aug. 2023



Bewustwording brengt pijn met zich mee

Geconfronteerd worden met een waarheid die zo anders is dan je zelf hebt bedacht, ja dat doet pijn! Maar daarna komt de ontnuchtering, de bevrijding en de innerlijke groei.


Bewustwording gaat altijd gepaard met een pijnlijke confrontatie. Het is helaas niet mogelijk om bewust te worden van jezelf zonder daarbij eerst een pijnlijke confrontatie te ervaren en volledig door te maken. Bewust worden doet dus pijn. Om dit te verklaren zal ik eerst het proces van bewust worden wat meer uitleggen.


Van pijn naar groei


Wanneer je bewust wordt van jezelf, we spreken dan van zelfrealisatie, dan word je je bewust van één uniek aspect van jezelf, waarvan je je eerder niet bewust was. Je ontdekt iets nieuws over jezelf. Dit is natuurlijk altijd goed nieuws. Want hoe beter je jezelf kent, hoe meer je met beide benen stevig op de grond komt te staan. Je leeft minder vanuit ‘de droom’ over jezelf, en meer vanuit de echtheid die je bent. Je kunt van daaruit meer realistisch en meer bewust die keuzes maken die jou en jouw leven ook echt dienen. Je zal je gemakkelijker kunnen afstemmen op wat je werkelijk wil met je leven. Je bent je namelijk meer bewust van je eigen mogelijkheden en daardoor ben je vanzelfsprekend ook meer vrij om je te bewegen in de richting van die mogelijkheden.


Maar dit is het verhaal dat we achteraf kunnen vertellen.

Daarvóór is er een proces nodig waarin we realiseren wat we eerder niet wisten. Een proces waarin we accepteren dat we tot nu toe in een verhaal over onszelf leefden, waarin we dáchten iets te zijn, wat we in werkelijkheid niet écht waren. We leefden in een (mooi opgemaakt verhaaltje en) vastgezet idee over onszelf, dat we naar onze buitenwereld omhoog hielden, maar dit waren we niet. We wilden het, maar maakten onze verlangens niet waar omdat we (liever) geloofden dat we het al waren. En hierin hebben we lang stand gehouden.


Het is een bizarre constructie.

Je denkt dat je iets bent en juist omdat je het denkt ben je het (nog) niet.

Om datgene te zijn wat je heel graag wil zijn, of dit nu ’een goed mens’, een succesvolle pionier, een wereldverbeteraar, een levensgenieter, een bemiddelaar, een heler, een liefdesbrenger, of wat dan ook is, ben je niet als en zolang je het (alleen maar) bedenkt. We zijn het pas (met het gewenste effect) als we het (ook echt) ZIJN. Om ‘iets’ (levends en échts) te zijn moet je niets, maar dan ook werkelijk helemaal niets van jezelf uitsluiten. Hier ligt de sleutel voor het proces van daadwerkelijke bewustwording.


Je kunt je alleen bewust worden van je eigen beperking.


Om bewust te worden van jezelf dien je te beseffen dat er iets is dat je nu nog niet weet over jezelf. En omdat je het nu nog niet weet, ben je beperkt. Je bent beperkt in wat je kan waarmaken (bewust creëren) voor jezelf. Want, - nog een keer - hoe meer je weet over jezelf, hoe meer innerlijke vrijheid je ervaart en hoe meer succesvol je gebruik kunt maken van je eigen levensenergie. Hoe minder je weet, hoe minder van dit alles. Dit kan zomaar een aanmoediging zijn om bewust te willen worden en er vol voor te gaan! Maar bereid je wel voor. Wees je er bewust van dat bewustwording altijd pijnlijk en confronterend is. Hier zal jij geen uitzondering op kunnen maken. Jammer joh.


Bewustwording is confronterend en dat doet pijn.


Je leven zal het je eerlijk vertellen wanneer je bewust kunt worden (ofwel: wanneer je nog onbewust bent van - een aspect van - jezelf). Altijd én onophoudelijk. Je zal dan namelijk ervaren dat wie jij denkt dat je bent maar niet tot uitdrukking komt in jouw leven. Op de een of andere manier word je niet behandeld zoals je verwacht. Er is maar weinig oog voor jou. Mensen lijken niet op jou te zitten wachten. Je wordt niet erkend voor de grootsheid die je bent. Je wordt niet gewaardeerd voor de gift die jij te bieden hebt. Je wordt soms zelfs benadeeld, afgewezen, en veroordeeld voor iets dat je helemaal niet bent, je wordt compleet verkeerd begrepen. Kortom: degene die jij bent komt niet uit de verf in jouw wereld.


Waarom zien ze het niet? Waarom zien zij niet wie jij bent hoe mooi, lief en waardevol dat is?


Dit is het antwoord: Omdat het niet echt is!

Je wil het nog ontvangen. Je wil het bevestigd zien vanuit jouw wereld. Je wíl nog dat we op je zitten te wachten. En dit is helaas niet hoe onze wereld werkt. Want wanneer het nog bevestigd dient te worden van buitenaf dan leeft het nog niet in je. In je is het nog niet waar, nog niet echt. Het is er niet!

Hoe lang je ook geduldig wacht op erkenning, waardering en bevestiging, net zo lang zal je beperking in jouw wereld ervaren. En datzelfde geldt overigens voor de minder geduldige karakters onder ons, hoe harder je roept om aandacht en hoe meer prestaties je levert, hoe meer je ‘geeft van jezelf’, het levert steeds hetzelfde op: niet genoeg. Het is keihard werken en veel moeite doen, voor weinig.


Dit zal ervoor kunnen zorgen dat je een negatief wereldbeeld ontwikkelt. Je zal jezelf gevoelsmatig tegen het onbegrip, de ontkenning en de onrechtvaardigheid van de wereld willen beschermen. De wereld is niet wakker, of (nog) niet klaar voor jou. Maar precies het tegenovergestelde is waar. Jij bent niet wakker. Jouw wereld geeft je feedback over JOU. En dit is een belangrijk besef dat erkend kan worden: Als het leven je niet opbrengt wat je wil, komt dit door jouw inleg.


Wat als je jezelf hebt ontwikkeld om je (onbewust) te verzetten tegen iets dat jij afwijst in jouw wereld? Wat als jouw energie gericht is op het vermijden van pijn, onrecht en het oplossen van beperking? Wat als bewustwording vraagt dat je goed naar je eigen beweging kijkt en erkent dat je daarmee in weerstand verkeert waardoor je niet in staat bent om je te verbinden?


Zodra je beweegt vanuit het geloof in beperking zal je niets anders doen dán beperking creëren.


Je beweegt dan dus zelf tegen je eigen wens in. Een goede reden voor bewustwording lijkt mij. Wanneer je dit goed en wel beseft zal je je rot (kunnen) schrikken. Je zal je zelfs schuldig (kunnen) voelen. “Ooh my God, was ik dat? Maar dat is het laatste wat ik wil zijn!” En dit is eigenlijk een heel mooi moment van inkeer. Want met dit besef kan er (pas) een innerlijke verandering plaatsvinden: bewustwording.

Bewust worden: de pijnlijke confrontatie met de waarheid over jezelf aangaan.

De donkere nacht van de ziel


Het is niet zomaar even gedaan om je volledig te beseffen dat jij zelf al die tijd verantwoordelijk bent geweest voor de beperkingen en de problemen die je hebt ervaren. Ze waren er omdat jij op dat moment niet bewust was dat het ook anders kon. Dit dringt beetje bij beetje door, net zo snel als we aankunnen. Het heeft dus tijd nodig. Deze tijd noemen we de donkere nacht van de ziel. Het is een periode van innerlijke stilte waarin je verwerkt wie je was zodat het losgelaten kan worden. En loslaten doet altijd een beetje pijn. Je laat iets van jezelf - waar je lang aan hebt vastgehouden - los. Dit voelt als verliezen. Verlies vertaalt zich in gevoelens van verdriet.


Laat dit toe. Laat het doorstromen.


Dit is dus een periode waarin je geduldig met jezelf wil zijn, een tijd waarin je extra rust voor jezelf wilt creëren, zodat je dit proces van loslaten volledig kan doormaken.


Na een tijd zul je merken dat er iets veranderd is. Jij. Jij bent veranderd en daarmee jouw blik op de wereld om je heen, die is verruimd. De beperking is uit jouw energie verdwenen en er is vrijheid voor in de plaats gekomen. Langzaam maar zeker gloort er weer licht aan de horizon en zie je mogelijkheden voor je liggen die er eerder niet waren. Een nieuw en ruimer perspectief openbaart zich aan je. Dit was het allemaal waard.


Om bewust te worden is het nodig dat je de onverwerkte emotionele pijn die in je leeft tegemoet komt.


In plaats van een pijnlijk of negatief gevoel te blijven ontkennen, te ontwijken en proberen te veranderen, ga je er naartoe om er bewust van te worden. De pijn zat er al, het was het resultaat van jouw geloof in beperking, je zou dus ook kunnen zeggen: jij was het, maar daar kom je pas achter als je het eerst toelaat en dat doet helaas pijn omdat het super confronterend is.

Maar! daarná wordt alles beter…. veel beter dan je ooit had kunnen bedenken!


Liefs Nicky


Kijk ook:



144 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page